Mindset shifts die alles in je sales veranderen
Je mindset in sales is enorm belangrijk, maar toch vaak enorm onderschat. Als ik eerder in mijn carrière de juiste mindset had gehad was ik veel succesvoller geweest en vooral meer rust gehad in het behalen van resultaat. Pas daarom deze 5 gamechanging mindset shifts toe.
Waarom is mindset in sales belangrijk?
Sales gaat over mindset, je gewoontes en vaardigheden. Het begint allemaal met mindset, want je hebt een sterke mindset nodig om goede gewoontes op te bouwen. En deze gewoontes helpen je weer om je vaardigheden te verbeteren. Mindset is jouw denkwijze wat beïnvloedt wat je gelooft, hoe je handelt en hoe je naar succes, falen en groei kijkt.
De juiste mindset geeft je het zelfvertrouwen, de veerkracht en het aanpassingsvermogen dat je nodig hebt om succesvol te worden. Daarom zijn dit 5 sales gamechanging mindset shifts voor jou (en je team):
1. We doen het altijd zo → Groei mindset
We doen het altijd zo is verleden tijd. Tijden zijn veranderd. Potentiële klanten hebben hogere verwachtingen dan ooit. Oude technieken kunnen overboord. En meer doen van wat eigenlijk niet goed werkt is niet de oplossing.
Je groei mindset zorgt er voor dat je door gaat bij tegenslagen en dat je open staat voor feedback en open staat om te veranderen en zaken aan te passen. Dat begint overigens met transparantie. Door transparant te zijn over wat je doet, wat je gaat doen, waar je tegenaan loopt, je fouten en ervaringen te delen kun je leren en groeien. Elke dag weer beter dus. Dat is de groei mindset en zou je superpower moeten zijn.
2. Stop met overtuigen → Start met ontdekken
Je kunt niemand ergens van overtuigen, maar wel laten ontdekken. Het doel van het verkoopproces is niet om je potentiële klant te dwingen tot een beslissing, maar om hen te begeleiden bij het ontdekken van hun eigen behoeften en uitdagingen waarbij jouw hulp van waarde kan zijn. Dit verschil in benadering is van cruciaal belang, omdat het de focus legt op het stellen van de juiste vragen, het actief luisteren en het verder onderzoeken van de situatie, in plaats van simpelweg een verkooppitch af te steken en te overtuigen.
Je eerste gesprek met de potentiële klant is daarom cruciaal. Hier draait het niet alleen om het vergaren van informatie, maar vooral om het diepgaand onderzoeken en ontdekken van de behoeften, doelen, pijnpunten en visie van de potentiële klant (check hier de 11 grootste fouten in eerste salesgesprekken).
3. Hopen en ontwijken → Actief vragen
Te veel verkopers trappen in deze valkuil, ze hopen dat er in de gesprekken de moeilijke vragen en bezwaren niet aan bod komen. Dit komt door onzekerheid en dat ze eigenlijk niet zo goed weten hoe ze met deze moeilijke vragen en bezwaren om moeten gaan. Dat is slechts uitstel van executie, want vroeg of laat komt dat toch wel aan bod.
Je moet er juist actief naar vragen en benoemen, zodat je er iets mee kunt doen (of eerder een nee hoort) of gewoon eerder kunt bepalen dat je de potentiële klant niet kunt (of wilt) helpen. Het draait allemaal om transparantie en eerlijkheid in het salesproces, dit is ook direct de basis voor sterke relaties en duurzame samenwerkingen.
4. Ouderwets kwalificeren → Pas je wel bij ons?
Het ouderwetse kwalificeren zorgt er veel te vaak voor dat sales bijna smeekt of leads klant willen worden en overtuigen dat het werkt. Waarom draaien we het niet om?
Wat je doet werkt, dat weten jij en je klanten al, je kijkt dus of jij wel bij de potentiële klant past. Een wereld van verschil. Dat betekent dus dat je heldere criteria moet hebben wanneer je wel of geen zaken gaat doen en daar moet je heel streng in zijn. Dat kan overigens alleen als je pijplijn vol genoeg is.
Heb je niet genoeg leads en prospects? Dan is de kans groot dat je gaat overtuigen, want dan is het belang van het scoren van elke lead te groot. Je hoeft echt niet aan iedereen te verkopen. Door selectief te zijn, richt je je alleen op je ideale klanten. Dit leidt tot betere en langdurige relaties met je klanten.
5. Teleurgesteld zijn → Je wint of je leert
Egootjes aan de kant, want in sales zijn geen teleurstellingen meer. Je hoeft ook niet bang te zijn om fouten te maken, want vanaf nu zie je alles wat je doet als experimenten. Dit betekent dus: je wint of je leert. Zo bevorder je voortdurende groei en ontwikkeling.
Door deze mindset te omarmen, creër je een cultuur van voortdurende groei en ontwikkeling. Je wordt niet ontmoedigd door tegenslagen, maar gebruikt ze juist om beter te worden. En je kunt eigenlijk niet iets verliezen van wat je niet hebt, het is slechts een potentiële klant die zegt “nee, nu niet”. Het gaat niet alleen om het behalen van successen, maar juist ook om het proces van leren en verbeteren.
Systematiseren kun je leren
Wat ik bij mijn klanten doe is het systematiseren van hun sales succes. Dat is iets wat ik eigenlijk al jaren voor mezelf deed. Dus dat is ook iets wat jij kunt, systematiseren kun je leren met deze drie dingen:
1. Accountability en transparantie creëren door wekelijks delen van cijfers, voortgang en ervaringen
2. Processen en learnings vastleggen en experimenten doen om heel gericht te verbeteren
3. Sales training, zelfstudie en feedback vragen om sales skills te verbeteren
Begin bij het fundament en maak het steeds een stukje beter. Je mindset is de grote gamechanger.
Dit is hoe ik je kan helpen als je daar klaar voor bent:
1. Snelheid en implementatie: 21 Dagen Sales Solution Calls
Informatie is leuk, maar het gaat om implementeren. Ik ben 21 Dagen je sidekick, steun en toeverlaat (eenmalig aanbod als soort light versie van mij) en help je met al je problemen en twijfels in sales.
2. Duurzame oplossing: 6 Maanden Sales Fundament Programma
Je eigen sterke Sales Fundament met systemen dat voor je werkt. Een stevig fundament om meer en beter te verkopen in 6 maanden. Je meest duurzame oplossing voor je sales.
3. Voor ambitiepijn en doorlopende hulp: Sales Director as a Service
Sales Director membership voor Agencies en SaaS scale-ups die meer en beter willen verkopen. 100% Flexibel: Pauzeren en opzeggen wanneer je wilt. Nooit meer ambitiepijn (dat je weet en voelt dat er meer mogelijk is).